Η ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΩΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ (Ε.Π.Ε).

    Στην Ελλάδα μέχρι πριν κάποια χρόνια ήταν σύνηθες να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε).

    O συγκεκριμένος εταιρικός τύπος, είναι πολύ δημοφιλής στο εξωτερικό (ως LTD) και οι αλλοδαποί επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας, τον επιλέγουν γιατί πιστεύουν ότι τους παρέχει ασφάλεια.

Είναι όμως εύχρηστη η εταιρική μορφή της Ε.Π.Ε.;

Είναι καλή επιλογή για μια μικρή ή μικρομεσαία επιχείρηση;

Και αν ναι, γιατί οι περισσότερες αδρανείς επιχειρήσεις σήμερα στην Ελλάδα είναι Ε.Π.Ε.;

   Η Ε.Π.Ε., δηλαδή η κεφαλαιουχική εταιρία με τα έντονα προσωπικά στοιχεία, ήταν έως το 2012 μονόδρομος για τον επιχειρηματία που δεν είχε την δυνατότητα να εμπορευτεί ως Ανώνυμη Εταιρία.

   Ήταν μια ακριβή εταιρεία π.χ. από άποψη σύστασης και τροποποιήσεων του καταστατικού που γίνονταν μόνο με συμβολαιογραφικό έγγραφο - δαπανηρό από μόνο του - με τις σχετικές δημοσιεύσεις στις δημόσιες αρχές.

  Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα σχετικά με αυτές, ήταν το θέμα εξόδου εταίρου από το σχήμα, γιατί όσο εύκολο ήταν να μπεις, άλλο τόσο δύσκολο ήταν να βγεις. Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις εταίρων που συμμετείχαν μόνο εικονικά –«μπήκαν» τα ονόματα τους κατά την σύνταξη του καταστατικού προς διευκόλυνση κάποιου που ήθελε να συστήσει εταιρεία για να εργαστεί ή ακόμα η περίπτωση εταίρων που ήταν αδιάφοροι γιατί π.χ δεν μετείχαν στην διοίκηση της εταιρείας.

    Αυτοί οι «εταίροι» που ποτέ δεν είχαν ασχοληθεί με την εταιρεία έφθαναν κάποια στιγμή να θέλουν να συνταξιοδοτηθούν και τότε διαπίστωναν ότι αυτό ήταν αδύνατο γιατί είχαν εκκρεμότητες με την ΕΠΕ,  έπρεπε δηλαδή να είναι ασφαλισμένοι και δεν είχαν πληρώσει ένσημα, ή δεν είχαν διαγραφεί τυπικά από την εταιρεία που μπορεί και να μην την θυμόνταν, συνεπώς εμφανίζονταν ακόμα ως εργαζόμενοι κ.ο.κ., οπότε έπρεπε να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους , πράγμα πολύ δύσκολο.

  Άλλο ζήτημα ήταν, ότι για να ολοκληρωθεί η έξοδος εταίρου από αυτή έπρεπε να λάβει την αξία του εταιρικού του μεριδίου, εκκρεμότητα που κατέληγε στα δικαστήρια με πολύχρονους δικαστικούς αγώνες που καθήλωναν την εταιρεία μέχρι να τελειώσουν.

   Το 2018, ο νομοθέτης προσπάθησε να εκσυγχρονίσει τις Ε.Π.Ε. για δύο λόγους: 

α)   από την μια για να δραστηριοποιηθούν και πάλι με διευκολύνσεις αυτές που ήδη υπήρχαν αλλά είχαν λειτουργικά προβλήματα και

β)  από την άλλη για να προσελκύσει αλλοδαπούς επενδυτές που κυρίως την επιλέγουν.

    Έτσι έκτοτε ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Υπάρχει η δυνατότητα να συσταθεί η ΕΠΕ με υπηρεσία μιας στάσης ΓΕΜΗ με πρότυπο καταστατικό , του οποίου όμως οι τροποποιήσεις όταν χρειαστεί να γίνουν απαιτούν συμβολαιογραφικό τύπο άρα και τις σχετικές δαπάνες.
  • Ο εταίρος που επιθυμεί να αποχωρήσει έχει διευκολύνσεις στην διαδικασία με δήλωση του στον διαχειριστή εκτός αν το καταστατικό προβλέπει διαφορετικά.
  • Η υποχρέωση του διαχειριστή για λογοδοσία εξαντλείται στην κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων
  • Οι εταιρίες έχουν ορισμένη / συγκεκριμένη διάρκεια «ζωής» δεν είναι δηλαδή αορίστου διαρκείας και όσες δεν φροντίσουν να τροποποιήσουν το καταστατικό τους σχετικά θα «πεθάνουν» την 31-12-2021 - θα πάνε σε υποχρεωτική λύση και εκκαθάριση.

 

   Παρά ταύτα όμως, παραμένουν τα αγκάθια του προσδιορισμού της αξίας του εταιρικού μεριδίου του εταίρου που θα αποχωρήσει όπως και το θέμα της ασφάλισης των συνεταίρων στον ΕΦΚΑ που είναι υποχρεωτικό άρα αυτός που θα αποχωρήσει θα πρέπει να το έχει επιμεληθεί.

   Το γραφείο μας  Law-Nous, έχει την γνώση, την εμπειρία και τους κατάλληλους συνεργάτες για να στηρίξει στιβαρά, να συμβουλεύσει αλλά και να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων της μικρομεσαίας επιχείρησης του σήμερα.

   Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες:

  1. Μέσω e-mail : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  2. Mέσω τηλεφώνου : 2103800306
  3. Μέσω επιστολής στην διεύθυνση: Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27         

       Αθήνα, Τ.Κ. 11475

                                                                    

       Μαρία Ροκάνη

Δικηγόρος    παρ’ Αρείω Πάγω.

LAW NOUS

Δικηγορικό Γραφείο Μαρία Ροκάνη

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε νομικό θέμα σας απασχολεί και εμείς θα σας καθοδηγήσουμε με τον πιο σωστό τρόπο.

 Μέλος Δ.Σ.Α

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τηλέφωνο

+30 2103800306

Διεύθυνση

Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27
Αθήνα ΤΚ: 11475  Ελλάδα

Έναντι Εφετείου Αθηνών



ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ