ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (- ή αλλιώς -) ΑΛΛΑΖΕΙΣ Ή ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ

    Η επιχείρηση είναι μια ζωντανή οντότητα, χρειάζεται να στηριχθεί σε σωστές βάσεις για να αναπτυχθεί και να επιτελέσει το έργο της  και επιβάλλεται να αναζωογονείται συνεχώς.

    Για να αναπτυχθεί χρειάζεται να παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις που «τρέχουν», να αντιμετωπίζει τους ανταγωνιστές της, να επιδιώκει να κερδίζει στις νέες αγορές και γενικά να έχει το δικό μερίδιο της σε αυτές.

   Όμως συμβαίνει, για λόγους που αφορούν την ίδια την επιχείρηση -   κακοδιαχείριση - κακές σχέσεις συνεργατών - προβλήματα στις επιλογές τους κ.ο.κ. αλλά και για λόγους που αφορούν το ευρύτερο περιβάλλον οικονομικό,   κοινωνικό , αναταραχές, κρίσεις, κλπ , κάποια στιγμή να κλυδωνιστεί βίαια και να κινδυνεύσει να διαλυθεί οπότε θα τεθεί στα μέλη της το δίλημμα,  αν θα

υποταχθούν στο γεγονός  και θα κλείσουν «το μαγαζί»  ή   αν θα ψάξουν να βρουν τρόπους να επιβίωσης.

   Μία διέξοδος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι η χρηματοδότηση, και μάλιστα η δανειοδότηση – τραπεζική ή άλλη- . Μια χαρά είναι αλλά αν τα βασικά προβλήματα δεν εξαλειφθούν, στις περιπτώσεις αυτές η εμπειρία διδάσκει ότι το κακό θα μεγεθυνθεί, θα γίνει χειρότερο και στο τέλος το κλείσιμο φαίνεται  αναπόφευκτο.

   Άλλη διέξοδος είναι να πάρει ο κάθε συνεταίρος ένα κομμάτι της επιχείρησης και να πορευτεί μόνος του – κατακερματισμός. Αλλά και αυτή η μέθοδος αποδυναμώνει περισσότερο τα ήδη αποδυναμωμένα κομμάτια της επιχείρησης και απλώς μεταθέτει την απάντηση στο αρχικό δίλημμα για αργότερα.

   Άλλος τρόπος επιβίωσης της επιχείρησης που αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης ή που θέλει να αναπτυχθεί περαιτέρω – εξαρτάται από την οπτική γωνία που βλέπει κανείς τα πράγματα - είναι ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ  της, η εξέλιξη δηλαδή σε κάτι άλλο πιο εύρωστο και πιο υγιές.

   Με τον ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ η επιχείρηση έχει την ευκαιρία της να εξυγιανθεί, να σωθεί, να αναπτυχθεί και να αντιμετωπίσει την αγορά και τους ανταγωνιστές, να βρεί νέα τμήματα των αγορών, εν ολίγοις να προοδεύσει.

    Ο κανόνας του εμπορίου και γενικότερα του ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ είναι ότι επιβάλλεται ο επιχειρηματίας να είναι προσαρμοστικός, ευέλικτος, «ευλύγιστος». Πρέπει να αναγνωρίζει τα αδιέξοδα αλλά  και να βρίσκει τις διεξόδους, να δέχεται τις μεθόδους εκείνες που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη και ομαλή συνέχιση της νομικής προσωπικότητας της εταιρίας που έστησε ή που κληρονόμησε, χωρίς τον κίνδυνο της υποβάθμισης ή της εξαφάνισης της.

    Ο επιχειρηματίας επιβάλλεται να είναι διορατικός και να ανακαλύπτει πως μπορεί να προστατέψει, εκτός από τα δικαιώματα της εταιρείας και των εταίρων της, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των πιστωτών της γιατί ένα μεγάλο κεφάλαιο της επιχείρησης είναι η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ, η ΠΙΣΤΗ, η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ.  

¨ Όλα αυτά, σε περιόδους δύσκολες – υποκειμενικά ή αντικειμενικά- τα προσφέρει ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ της επιχείρησης, που εν κατακλείδι εξασφαλίζει την επιβίωση της επιχείρησης, την εργασία για τους εργαζομένους της, αλλά εν τέλει ενισχύει και την ασφάλεια δικαίου και των συναλλαγών της .  

   Έως πρόσφατα στην Ελλάδα το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζονταν αποσπασματικά, κυρίως με φορολογικούς κανόνες, αλλά αυτό το γεγονός που από μόνο του είναι προβληματικό και σε πολλές περιπτώσεις  <<αρρωστημένο>>.

  Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο,  αυτές οι στρεβλώσεις εκλείπουν, μειώνεται σημαντικά η γραφειοκρατία, εισάγονται νέοι θεσμοί που λειτουργούν ως ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ κάποια εκ των οποίων είναι και η «ΜΕΡΙΚΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ», «Η ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΚΛΑΔΟΥ» κ.ο.κ.

   Σήμερα πια μπορούν να συγχωνεύονται ή να διασπώνται εταιρείες διαφορετικής νομικής μορφής με στόχο την απαγκίστρωση από τα αγκάθια του προβληματικού παρελθόντος.

   Ο χώρος που μπορεί να εφαρμοστούν όλα τα ανωτέρω είναι ο ευρύτερος εταιρικός χώρος δηλαδή οι ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΕΕ κατά μετοχές , οι ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ (παρ. 3 του άρθρ 293 του Ν. 4072/2012) οι ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ , οι ΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ , οι ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. 

Το γραφείο μας  Law-Nous, διαθέτει μακρά εμπειρία σε θέματα ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ δικαίου, και στα πλαίσια των νέων νομικών μορφών συνδιαλλαγής, και  μπορεί να προσφέρει τις αντίστοιχες υπηρεσίες του  σε κάθε ενδιαφερόμενο  που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα και ζητήματα.

 Τρόπος επικοινωνίας μαζί μας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες  :

  1. Μέσωe-mail : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  2. Mέσω τηλεφώνου : 2103800306
  3. Μέσω επιστολής στην διεύθυνση: Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27         

       Αθήνα, Τ.Κ. 11475

                                                                    

       Μαρία Ροκάνη

Δικηγόρος    παρ’ Αρείω Πάγω.

     www law-nous.gr

LAW NOUS

Δικηγορικό Γραφείο Μαρία Ροκάνη

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε νομικό θέμα σας απασχολεί και εμείς θα σας καθοδηγήσουμε με τον πιο σωστό τρόπο.

 Μέλος Δ.Σ.Α

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τηλέφωνο

+30 2103800306

Διεύθυνση

Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27
Αθήνα ΤΚ: 11475  Ελλάδα

Έναντι Εφετείου Αθηνών



ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ