ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΕ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

     Στις δραστηριότητες των πολιτών – εκπαιδευτικές, επαγγελματικές , εμπορικές, επιχειρηματικές κλπ συχνότατα απαιτείται να προσκομιστούν από τον ενδιαφερόμενο στις διάφορες υπηρεσίες και αρχές μεταξύ άλλων σχετικών δικαιολογητικών εγγράφων και  ληξιαρχικές πράξεις. Αυτό γίνεται γιατί οι ληξιαρχικές πράξεις έχουν υψηλή αποδεικτική αξία δηλαδή αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας τα γεγονότα τα οποία βεβαιώνουν ή πιστοποιούν δηλαδή τη  γέννηση, την ονοματοδοσία, το γάμο, τη βάφτιση, το θάνατο, τον τόπο της γέννησης , τον τόπο τέλεσης γάμου, το χρόνο γέννησης ή το χρόνο θανάτου κ.ο.κ.

     Σύμφωνα με τον ισχύοντα στην Ελλάδα Νόμο περί ληξιαρχικών πράξεων - υπ’ αρίθ. 344 της 9/11.6.1976: Φ.Ε.Κ. Α' 143.

  1. Οι κατά τις διατάξεις αυτού καταρτιζόμενες ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως, γάµου και θανάτου αποδεικνύουν:
  • Μέχρι της προσβολής τους ως πλαστών τα γεγονότα, τα οποία ο ληξίαρχος βεβαιώνει ότι έγιναν ενώπιον του.
  • Μέχρι αποδείξεως του εναντίου, τα γεγονότα, των οποίων ο ληξίαρχος βεβαιώνει ότι έλαβε γνώση από τις δηλώσεις των εµφανισθέντων προσώπων.
  1. Τα αντίγραφα και αποσπάσµατα που εκδίδονται από τον ληξίαρχο έχουν την ίδια αποδεικτική ισχύ –για τα πρόσωπα στα οποία αφορούν.
  2. Επί περισσοτέρων ληξιαρχικών πράξεων που αφορούν το ίδιο γεγονός η επικρατέστερη είναι αυτή που έγκυρα συντάχθηκε πριν από όλες, ενώ οι υπόλοιπες με πράξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών ή του Ειρηνοδίκη κηρύσσονται ανίσχυρες.

     ¨Όλοι γνωρίζουμε ότι πολύ συχνά μία υπόθεση μας που είναι σημαντική και η οποία μπορεί να αφορά το εκπαιδευτικό  ή επαγγελματικό μέλλον μας ή ακόμα την ολοκλήρωση μίας επιχειρηματικές δράσης μας δεν μπορεί να ολοκληρωθεί γιατί ένα από τα προσκομιζόμενα στις υπηρεσίες έγγραφα που είναι ληξιαρχική πράξη τυχαίνει να έχει κάποιο πρόβλημα όπως για παράδειγμα , να έχει γραφτεί λάθος το όνομα ή το πατρώνυμο, ή ακόμα και το επώνυμο ή η ημερομηνία γέννησης μας, και όλα αυτά να έρχονται σε αντίθεση με άλλα έγγραφα ή πιστοποιητικά που αναγράφουν τα άνω στοιχεία σωστά. Τότε τίθεται το επιτακτικό ερώτημα πως θα διορθωθούν τα λάθος στοιχεία στην ληξιαρχική πράξη που τα περιέχει, ώστε όλα τα έγγραφα να ταιριάζουν και να προσδιορίζουν σωστά το πρόσωπο στο οποίο αφορούν. Και αυτό γιατί δεν είναι σπάνια η  περίπτωση να καθυστερήσει ή ακόμα και να ακυρωθεί ένας σημαντικός σχεδιασμός μεγάλης αξίας από τον οποίο εξαρτώνται σημαντικά συμφέροντα ενός ή περισσοτέρων ατόμων από ένα ή περισσότερα πιστοποιητικά ή ληξιαρχικές πράξεις που έχουν κάποιο μικρό σε έκταση αλλά μεγάλο σε σπουδαιότητα και επιπτώσεις λάθος στοιχείο ή μια λέξη.

     Η διόρθωση των εσφαλμένων ή η τροποποίηση ληξιαρχικών πράξεων ώστε να ανταποκρίνονται στην αλήθεια και να πιστοποιούν με αυξημένη δύναμη τα πραγματικά γεγονότα πρέπει να γίνεται αμέσως μόλις εντοπιστεί το πρόβλημα γιατί πρόκειται συχνά για μια διαδικασία χρονοβόρα.  

            Έτσι ανάλογα με την περίπτωση του λάθους και σύμφωνα με τον προαναφερόμενο νόμο περί ληξιαρχικών πράξεων:

  1. όπου χρειάζεται να γίνει διόρθωση των στοιχείων ληξιαρχικής πράξης απαιτείται να κινηθεί η δικαστική διαδικασία και να εκδοθεί σχετικά τελεσίδικη δικαστική απόφαση,
  2. ενώ προφανή σφάλματα που σημειώθηκαν από παραδρομή στη ληξιαρχική πράξη και δεν αφορούν τον τόπο, τον χρόνο τέλεσης του βεβαιουµένου με την πράξη γεγονότος, μπορούν να διορθωθούν και με την άδεια του Εισαγγελέα Πρωτοδικών ή του Ειρηνοδίκη, η οποία σε κάθε περίπτωση θα εκδοθεί αφού ερευνηθούν από αυτούς και εξακριβωθούν , ενδελεχώς, τα πραγματικά στοιχεία που ζητούνται από αυτόν που έχει το έννομο συμφέρον.
  3. Άλλα απλούστερα σφάλματα που σημειώθηκαν εκ παραδροµής στη ληξιαρχική πράξη και αφορούν τον τονισµόν ή τους γραµµατικούς και φθογγολογικούς κανόνες των στοιχείων της μπορούν να διορθωθούν από τον αρµόδιο ληξίαρχο και χωρίς την αδεία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών ή του Ειρηνοδίκη, αφού και αυτός – ο ληξίαρχος- ερευνήσει και εξακριβώσει και πάλι ενδελεχώς τα πραγματικά στοιχεία που ζητούνται να διορθωθούν, με αίτηση αυτού ο οποίος έχει έννοµο συµφέρον.

Τα ανωτέρω συμβαίνουν για λέξεις ή στοιχεία που είναι γραμμένα λάθος στις ληξιαρχικές πράξεις και είναι δυνατόν να διορθωθούν ή ακόμα και να τροποποιηθούν. Υπάρχουν όμως και στοιχεία των πράξεων αυτών τα οποία είναι αδύνατον να διορθωθούν  και πρέπει τα προβλήματα που προκαλεί μία λάθος αναγραφή τους να αντιμετωπιστεί με άλλους τρόπους. Επί παραδείγματι ένα από τα στοιχεία αυτά που δεν διορθώνονται / ανακαλούνται αποτελεί το ΚΥΡΙΟ ΟΝΟΜΑ που δίνεται στο άτομο (νεογνό) με την «ονοματοδοσία» από τους γονείς του ή από τον επίτροπο του. Αυτό όπως και αν έχει γραφτεί παραμένει αναλλοίωτο σε κάθε περίπτωση έστω και λάθους αναγραφής.

Σε κάθε περίπτωση τo γραφείο μας,  Law-Nous που διαθέτει μακρά εμπειρία σε ανάλογα διοικητικής φύσης θέματα και μπορεί ευέλικτα να παρέχει στοχευμένη υπηρεσία  σε κάθε ενδιαφερόμενο  που αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα και θα προστρέξει σε αυτό . είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να πετύχετε την πλήρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση και διασφάλιση των συμφερόντων σας. 

Τρόπος επικοινωνίας μαζί μας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες  : 

  1. Μέσω e-mail : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  2. Mέσω τηλεφώνου : 210 3800306
  3. Μέσω επιστολής στην διεύθυνση: Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27,                                                                        

                                                                  Αθήνα, Τ.Κ. 11475

 

Μαρία Ρoκάνη

Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο

www.law-nous.gr

LAW NOUS

Δικηγορικό Γραφείο Μαρία Ροκάνη

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε νομικό θέμα σας απασχολεί και εμείς θα σας καθοδηγήσουμε με τον πιο σωστό τρόπο.

 Μέλος Δ.Σ.Α

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τηλέφωνο

+30 2103800306

Διεύθυνση

Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27
Αθήνα ΤΚ: 11475  Ελλάδα

Έναντι Εφετείου Αθηνών



ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ