Ελεύθερη Συμβίωση – Διεκδίκηση Περιουσιακών Στοιχείων μετά την Διάλυση της Συμβίωσης.

     Στις τελευταίες δεκαετίες είναι κοινωνικά αποδεκτό το φαινόμενο της συμβίωσης προσώπων σε ελεύθερη σχέση. Πρόσωπα επιλέγουν να συμβιώνουν σαν «έγγαμο ζευγάρι» με σταθερή θέληση να «είναι μαζί» μόνιμα και χωρίς να συνάψουν γάμο (θρησκευτικό ή πολιτικό). Πολλοί από αυτούς φτιάχνουν περιουσία, δουλεύουν μαζί , μοιράζονται τις υποχρεώσεις της συμβίωσης, όπως ακριβώς κάνουν τα έγγαμα ζευγάρια. Τι γίνεται όμως όταν ένα τέτοιο ζευγάρι που έχει συζήσει για χρόνια , με ειλικρίνεια, αγάπη και αφοσίωση, που έχει και οικονομικές σχέσεις , για εξωγενείς λόγους πάψει να υφίσταται , όπως για παράδειγμα  όταν  αποβιώσει  ο ένας εκ των δύο!

  • Ποια είναι η τύχη της περιουσίας που απέκτησε ο αποβιώσας όταν ήταν εν ζωή?
  • Έχει σε αυτήν αξιώσεις και δικαιώματα , ο άλλος που βρίσκεται εν ζωή ,  όταν βοήθησε να αποκτηθεί αυτή η περιουσία?
    • Αν επρόκειτο για έγγαμο ζευγάρι η απάντηση είναι θετική. Θα ασκήσει τα δικαιώματα του στα δικαστήρια και εφόσον καταφέρει να αποδείξει την βασιμότητα της αξίωσης του θα δικαιωθεί.
    • Αν όμως πρόκειται για άγαμο ζευγάρι? Τότε η περιουσία του θανόντος που αποκτήθηκε με την βοήθεια του επιζώντος περιέρχεται εξ ολοκλήρου στους κληρονόμους του? Και αν δεν είχαν φροντίσει να συνταχθεί διαθήκη που να περιλαμβάνει τον επιζώντα τότε αυτός χάνει τα δικαιώματα του στην περιουσία ή στην κληρονομία του θανόντος? Οι κληρονόμοι του θανόντος μπορούν να «διώξουν» τον ή την σύντροφο του συγγενούς τους ?

     Μια τέτοια περίπτωση αντιμετώπισε η δικαστηριακή πρακτική προ μερικών ετών και την έλυσε πρόσφατα,  αφού η υπόθεση , έφθασε μέχρι τον Άρειο Πάγο.

  • Συγκεκριμένα το έτος 1981 αλλοδαπή (Ελβετίδα) και ‘Έλληνας συνήψαν συναισθηματική σχέση που ήταν τόσο ισχυρή ώστε αποφάσισαν να συζήσουν με στόχο την μονιμότητα χωρίς να παντρευτούν. Εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, αυτή λογοθεραπεύτρια αυτός αρχιτέκτονας, με προσοδοφόρα δραστηριότητα και οι δύο, συνέβαλαν στα κοινά έξοδα και αγόρασαν αρκετά ακίνητα όσο διαρκούσε η σχέση.
  • Το 1990 ο άνδρας αρρώστησε βαριά. Έπαψε να εργάζεται , μεταφέρθηκαν και οι δύο στην Ελβετία για την θεραπεία του. Η συμβία τον φρόντιζε με στοργή και αγάπη όπως θα έκανε και αν ήταν έγγαμοι. Ο άντρας κατέληξε σε ένα έτος και η σχέση τους λύθηκε με τον θάνατο του ακριβώς όπως και αν ήταν παντρεμένοι θα έληγε ο γάμος τους.
  • Μη έχοντας συντάξει διαθήκη, και έχοντας μοναδική στενή συγγενή του την αδελφή του , με την οποία σημειωτέον δεν είχε στενές σχέσεις εν ζωή και δεν επικοινωνούσαν , μάλιστα η αδελφή του με κανένα τρόπο δεν του συμπαραστάθηκε στην αρρώστια του, όλη η περιουσία που είχε εν ζωή περιήλθε σε αυτήν.
  • Η συμβία ζήτησε από την κληρονόμο αδελφή του συντρόφου της να της δώσει μέρος της περιουσίας του. Η αδελφή αρνήθηκε. Η υπόθεση ανέβηκε όλη την κλίμακα της αστικής δικαιοσύνης με την γυναίκα να κερδίζει στον πρώτο βαθμό, με την αδελφή να κερδίζει στο Εφετείο και να χάνει στον Άρειο Πάγο, δικαιώνοντας σωστά , τελικά ,  την σύντροφο.
  • Η συνδρομή του Δικηγόρου της Συντρόφου ήταν καταλυτική ώστε να δικαιωθεί στο τελικό <<Δικαστικό στάδιο>> έναντι της «ανύπαρκτης» έως τότε αδελφής.
  • Αναγκάστηκε έτσι την προαναφερομένη περίπτωση η κληρονόμος αδελφή να επιστρέψει στην επιζώσα συμβία του αδελφού της ένα από τα ακίνητα που αυτός είχε αποκτήσει με την βοήθεια της συντρόφου του.

     Με την παραπάνω λύση αποδεικνύεται ότι η σοβαρή γνώση της νομικής επιστήμης και η ορθή εφαρμογή του νόμου επιλύει τα κοινωνικά προβλήματα όσο καινοφανή και αν είναι . Οι λύσεις και των πιο «περίεργων» θεμάτων είναι δυνατές αρκεί , ο δικηγόρος να γνωρίζει την ορθή οδό ,  που θα κατευθύνει το δικαστήριο στην ορθή και δίκαιη εύρεση λύσεων .

     Η σωστή ενημέρωση είναι δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση των νομικών.

     To γραφείο μας ,  Law-Nousενημερωμένο πάντα για την ελληνική νομοθεσία και την νομολογία των Δικαστηρίων έχοντας μεγάλη εμπειρία και ευαισθησία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου για την προστασία των δικαιωμάτων του, και ειδικά σε ζητήματα που αφορούν την πλήρη προστασία των συμφερόντων των ανθρώπων που συμβιώνουν αρμονικά σε ελεύθερη σχέση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας, καθ όλες τις ημέρες και ώρες : 

  1. Μέσω e-mail : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  2. Mέσω τηλεφώνου : 2103800306
  3. Μέσω fax : 2106427335
  4. Μέσω επιστολής στην διεύθυνση : Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27                 

                                                             Αθήνα, Τ.Κ. 11475

                                                                    

Μαρία Ροκάνη

Δικηγόρος

www.law-nous.gr

LAW NOUS

Δικηγορικό Γραφείο Μαρία Ροκάνη

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε νομικό θέμα σας απασχολεί και εμείς θα σας καθοδηγήσουμε με τον πιο σωστό τρόπο.

 Μέλος Δ.Σ.Α

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τηλέφωνο

+30 2103800306

Διεύθυνση

Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27
Αθήνα ΤΚ: 11475  Ελλάδα

Έναντι Εφετείου Αθηνών



ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ